į pradžią turinys susisiekite  
2019-2018 ir 2018-2017 m.m. archyvas
"Nugrimzk į praeitį, tremtie"

Literatūros, kultūros ir menų fakulteto klausytojai kovo 9 d. susitiko su Vilkaviškio krašto muziejaus muziejininke istorike ir kraštotyrininke Elena Rupeikiene pokalbiui „ Nugrimzk į praeitį, tremtie!“

Elena Rupeikienė nepaprastai įtaigiai ir nuoširdžiai supažindino su skaudžiais mūsų šalies dvidešimtojo amžiaus įvykiais, tai karas, okupacijos ir trėmimai. Labai svarbu juos prisiminti ir surinkti visą įmanomą medžiagą, nes tų, kurie šiuos įvykius išgyveno ir prisimena, lieka vis mažiau, o ir iš jų atminties daug kas jau išdilę. Vieni atsimena tai, kas malonu atsiminti, kiti – atvirkščiai. Malonių prisiminimų iš tų laikų, aišku nedaug. Pasaulio  galingieji su Lietuvos žmonėmis darė tai, ką norėjo. Jie mus šaudė, sodino į kalėjimus, trėmė, naikino mūsų turtą, norėjo primesti savo gyvenimo būdą ir ideologiją. Minnt atkurtos mūsų valstybės šimtmetį, labai svarbu tai prisiminti.

Susitikimo klausytojai  su ašaromis akyse prisiminė savo išgyvenimus trėmimo metu, netektis Sibiro glūdumoje, tačiau visada – darbštumą,  viltį ir tikėjimą sugrįžti į savo kraštą. Skaitėme išlikusias tremtinių eiles, susipažinome su išlikusiais daiktais, meno dirbiniais, kurie parvežti iš tremties ir saugomi Vilkaviškio krašto muziejuje.

Literatūros, kultūros ir menų fakulteto dekanė Konstancija Pušinaitienė nuoširdžiai padėkojo Elenai Rupeikienei už įdomią paskaitą.

TAU tarybos narė Danutė Grabauskienė.

Nuotr.Dalytės Šileikienės