į pradžią turinys susisiekite  
2019-2018 ir 2018-2017 m.m. archyvas
Aš esu dalelė Lietuvos

 

              Vasario 20 dienos rytmetys TAU psichologijos fakulteto klausytojams buvo džiugi Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio šventės tąsa.

Ant kiekvieno dalyvio, atėjusio į Kultūros centro salę, krūtinės sušvito po trispalvę juostelę, ant stalelio - pražydintų forzicijų geltonis. Pokalbių rytmetį „Mano šeimos, giminės pėdsakai nepriklausomos Lietuvos šimtmečio skalėje“ pradėjo suvalkietišku tautiniu kostiumu pasipuošusi muziejininkė Aušra Mickevičienė. Viešnia nuoširdžiai ir įtaigiai supažindino su savo gimtinės – Plokščių ( Šakių raj.) – istorija. Papasakojo, kaip laisvės kovų ir Lietuvos istoriją įamžino jos a.a. tėvelis- mokytojas, kraštotyrininkas Vytautas Valunta. Parodė jo surinktą ir susistemintą medžiagą apie šį panemunių kraštą bei užrašytą išsamią šeimos istoriją. Lektorė akcentavo kaip svarbu kiekvienam užrašyti savo šeimos, krašto istoriją.  Patriotai, krikščioniškos pasaulėžiūros jos tėvai  šešiems savo vaikams įdiegė Tėvynės meilės, tikėjimo vertybes, kurios jiems tapo gyvenimo kelrodėmis.

     Jautriais liudijimais apie savo gausių šeimų likimus ir puoselėtas tradicijas dalijosi fakulteto klausytojos Elena Medelienė, Regina Alkevičienė, Onutė Spūdytė Meištienė. Jų pasisakymai tik užtvirtino: Lietuvos tvirtybė išsilaiko su perduodamomis šeimų vertybėmis.

    Kas esu šioje žemėje, kokia mano ir mano šeimos dalelė Lietuvos istorijoje? Ką aš žinau apie savo šaknis, giminę? Kokias vertybes perduodu? Paliksiu? -  su tokiomis mintimis ir namų užduotimis skirstėsi klausytojai, supratę, kad kiekvienas galėtų drąsiai pasidalinti savo istorijomis ir įžvalgomis. Pabaigoje Danutė Rauzienė palietė skaudžią emigracijos temą. Bet šią liūdną gaidą užklojo jos kvietimas prisiminti mylimą liaudies dainių Justiną Marcinkevičių ir kartu padainuoti „Lopšinę gimtinei ir motinai“.

Birutė Nenėnienė.Nuotr. autorės