2019-2018 ir 2018-2017 m.m. archyvas
|
Buities kultūros ir Literatūros, kultūros ir menų fakultetų studentės kovo mėn.27d. dalyvavo Bendruomenės "Virbalio vartai" Senųjų amatų centre vykdomoje edukacinėje programoje „Duonos kelias“, kurios metu praėjome visą duonos kelią nuo žemės dirbimo iki duonutės patekimo ant mūsų stalo. Susipažinome su senoviniais įrankiais ir rakandais. Išgirdome daug patarlių, prietarų susijusių su duona. Sužinojome kokia duona kepama kitose šalyse.
Išbandėme rankinėmis girnomis malti grūdus duonai. Dalyvavome duonos kepimo procese, pamatėme kaip iškūrenama duonkepė krosnis, susiformavome ruginės duonos kepalėlį ir iškeptą šiltą parsivešite į namus. Pasivaišinome jų kepama rugine ir kvietine duona, mieliniu pyragu, gaspadinių spaudžiamu sūriu ir mušamu sviestu, bei tikrais suvalkietiškais lašiniais ir dešra.
Skanavome jų renkamą ir ruošiamą ypatingą žolelių arbatą. Kol kepė duona susipažinsite su grindinių takų audimu, žvakių liejimu, virvių vijimu, turėjome galimybę paminkyti molį ir pasigaminti įvairius indelius parsivežti namo. Degustavome išskirtinį produktą - "TREJANKA"- ruošiamą pagal receptą, kuriam virš 150 metų. Namo išvykome geros nuotaikos, papildę žinias ir parsivežėme išlietas žvakeles, draugystės tautinę juostelę ir ruginės duonos kepalėlį.
Tekstas: Irenos Adomaitytės
Nuotraukos: Dalytės Šileikienės