į pradžią turinys susisiekite  
2019-2018 ir 2018-2017 m.m. archyvas
Edukacinės programos Jono Basanavičiaus gimtinės muziejuje

     BUITIES KULTŪROS FAKULTETAS

 

         2019 m. balandžio  3 dieną vykome į Jono Basanavičiaus gimtinės ir Plaktukų muziejus.

        Dalyvavome edukacinėse programose ,,Tas velykaičio gražumėlis " ir ,,Keptuvėj čirška, burnoj tirpsta ''.

          Jono Basanavičiaus gimtinėje susipažinome su XIX a. pabaigos – XX a. pradžios pasiturinčio Suvalkijos ūkininko vienkiemio sodyba su tradiciniais gyvenamaisiais ir ūkiniais trobesiais. Čia augo tautinio sąjūdžio veikėjas, gydytojas, visuomenininkas dr. Jonas Basanavičius (1851–1927). Atstatytoje stuboje apžiūrėjome eksponuojamus to meto baldus, interjero detales. Ekspozicijoje yra keletas Jonui Basanavičiui priklausiusių asmeninių daiktų. Dviejų dalių klėtyje su prieklėčiu apžiūrėjome namų apyvokos reikmenis, įrankius. Klojimo šalinėje eksponuojami javų kūlimo ir vėtymo mechanizmai, žemės dirbimo padargai. Kitoje klojimo dalyje įrengta erdvi scena su žiūrovų sale, kur šiltuoju metų laiku organizuojami įvairūs muziejaus renginiai, mėgėjų teatrų bei folkloro festivaliai. Ūkiniuose sodybos pastatuose įrengtos dvi parodų salės ir erdvi edukacinė klasė, kur dalyvavome edukacinėje programoje ,, Keptuvėj čirška, burnoj tirpsta‘‘, skanavome razavus  ir  čirvinius blynus. Supažindiname su XIX–XX a. sandūros Sūduvos valstiečių maisto gaminimo papročiais, prietarais, tradicijomis ir folkloru, atpažinome įvairius grūdus bei buities rakandus. Sužinojome, iš ko maišomas blendinys ir ką simbolizuoja blynas. Didelėje keptuvėje kepėme blynus ir ragavome su įvairiais dažiniais.

Dalyvavome edukacinėje popietėje ,,Tas velykaičio gražumėlis“, skirtoje gavėnios laikotarpio ir Velykų papročiams pristatyti. Dažėme kiaušinius su natūraliais augalais, vašku. Sužinojome, kokią paskirtį šventės metu atliko Velykų eglutė,  ridenome margučius.

Po to vykome į Degučių kaimą Plaktukų muziejų. Naujojo muziejaus įkūrėjas Saulius Matusevičius lankytojus pasitiko su plačia šypsena ir degančiomis akimis. Vyro nereikia prašyti pasakoti apie muziejaus eksponatus, jis pats nuotaikingai, vaizdžiai ir su didžiule meile pristatė kone kiekvieną plaktuką. O jų muziejuje šiandien – 767 . Dažniausiai Saulius juos perka pats, tačiau mielai priima ir dovanas iš kitų.

Fakulteto dekanė Irena Adomaitytė

Nuotraukos autorės ir Galinos Malinauskienės