į pradžią turinys susisiekite  
2019-2018 ir 2018-2017 m.m. archyvas
Iš Nacionalinės Trečiojo amžiaus universitetų asociacijos svetainės

 Vilkaviškio TAU senjorai studijuoja šlovingą savo krašto istoriją

(iš ciklo „TAU dovana Lietuvos 100-mečio jubiliejui“)

 

    Visi šalies trečiojo amžiaus universitetai pastaruoju metu daugelį savo renginių skiria Atkurtos Lietuvos 100-mečio jubiliejui. Vilkaviškio senjorai aktyviai studijuoja ne tik Lietuvos, bet ir savojo krašto šimtametę istoriją, ir šiam prasmingam jubiliejui skiria gražiausias TAUansamblio atliekamas dainas ir eiles.

 

   Praėjusių metų pabaigoje surengtas susitikimas su žurnalistu, režisieriumi, dokumentinių filmų kūrėju Rimu Bružu. R. Bružas yra išleidęs dvi knygas istorine tematika. Viena jų – „Tauta be valstybės. Valstybės kelias“, kuri parengta dokumentinių televizijos filmų ciklo pagrindu. R. Bružas jau daugiau kaip dešimtmetį kuria istorinių dokumentinių filmų ciklą „Amžininkai“, kuriame teigia, jog „pamiršę istorijos pamokas yra pasmerkti pakartoti praeitį“. Susitikime su Vilkaviškio TAU senjorais R. Bružas perskaitė specialiai Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui parengtą paskaitą „Nepriklausomybės perimetrai“, su kuria keliauja po tolimiausius šalies kampelius.

 

  Didelio vilkaviškiečių susidomėjimo sulaukė susitikimas su žurnaliste Nijole Baužyte  „Mūsų miesteliai, praeitis, dabartis, perspektyvos. Neaplankyti ir neįamžinti miesteliai“.. Legendinės laidos „Mūsų miesteliai“ sumanytoja, autorė ir vedėja per 26 savo kūrybinės veiklos metus aplankė daugiau nei 160 miestelių (jų Lietuvoje apie du tūkstančius!), „gražių savo mirštančiu grožiu“, ir sukūrė tikros, nepagražintos Lietuvos metraštį.

 

   Vilkaviškio TAU senjorai nekantriai laukė susitikimo su vilkaviškiečiu istoriku, muziejininku, žydų paveldo tyrėju Antanu Žilinsku „Prarastas Vilkaviškis“. A. Žilinskas pristatė istorinių apybraižų knygą apie Vilkaviškio žydų kultūrinį paveldą  „Dingusios tautos pėdsakais“.

 Žydai Vilkaviškyje įsikūrė XVI amžiuje, o tarpukariu jie sudarė apie 62 proc. Vilkaviškio gyventojų. Visa žydų bendruomenė šiame mieste buvo išžudyta 1941 metų liepos –rugsėjo mėnesiais. Istorikas A. Žilinskas prisipažino, jog išsamiau domėtis Vilkaviškio žydų istorija jį paskatino prieš dešimt metų įvykęs pirmasis R.Salingerio, kurio giminės šaknys yra Vilkaviškyje bei Pilviškiuose, vizitas. Knygos autorius Izraelyje susitiko su Vilkaviškio žydų bendruomenės palikuoniais, kurių ten per 400. Į apybraižas buvo sudėta ne viena istorija, išgirsta Izraelyje. Knygoje yra pasakojimų apie lietuvius, gelbėjusius Vilkaviškio žydus, daug informacijos apie pačių žydų gyvenimą Vilkaviškyje iki tragiškos 1941 m. vasaros bei savo šaknų paieškas šiais laikais, apie šio krašto žydų kilmės menininkus. Šiame renginyje išgirsti įdomūs faktai padėjo mūsų senjorams geriau suvokti skaudžias istorijos peripetijas.

 

   Susitikime su dr. K. Griniaus muziejaus steigėju ir ilgamečiu direktoriumi Vytautu Griniumi „Daktaras, Prezidentas, visuomenės veikėjas“ nusikėlėme į tuos laikus, kai valstybės vizija dar tik formavosi, susipažinome su tais visuomenės veikėjais, kurių širdys degė dėl Lietuvos. Sužinojome daug įdomių faktų iš trečiojo Lietuvos prezidento K. Griniaus gyvenimo, jo politinės, visuomeninės veiklos. Renginys skirtas K. Griniaus 150-osioms gimimo metinėms ir jo vardo memorialinio muziejaus 20-mečiui.

 

   Skaudžiais tremties keliais pavaikščiojome susitikime su politikais Pauliumi Saudargu ir Laurynu Kasčiūnu „Misija – Sibiras“.

 

  Vilkaviškio TAU klausytojų laukia ir kiti Lietuvos valstybės 100-mečiui skirti renginiai. Ketiname surengti protų mūšį – viktoriną, kurioje dalyvaus 5 senjorų komandos po 10 žmonių. Mūsų TAU ansamblis „Vakarė“ parengė koncertrinę programą „Dainos ir eilės Lietuvai“. Koncertuosime Marijampolės TAU klausytojams. Dalyvausime Vilkaviškio raj. meno kolektyvų programoje „ Lietuva – širdy“.

Dalytė Šileikienė,

Vilkaviškio TAU direktorė