į pradžią turinys susisiekite  
Naujienos » Tai nauja
Sąjūdis.

Knygos sutiktuvės palydėtos dainomis
Ne vienas mūsų kartos žmogus gali pasakyti, kad Sąjūdžio veiklos metai buvo vieni prasmingiausių ir įdomiausių gyvenimo kelyje.
Dingstimi šio antradienio užsiėmime pasikalbėti apie šį mūsų tautos atgimimo laikmetį tapo vilkaviškiečio Vytauto Šneiderio surinkti ir išleisti Marijampolės sąjūdžio dalyvių prisiminimai. Knygos pristatymas buvo gera proga prisiminti ir Vilkaviškio sąjūdį. Tuo labiau, kad mūsų universiteto vadovė Dalytė Šileikienė taip pat buvo tarp veikliausių vilkaviškiečių, tuomet skleidusių Sąjūdžio idėjas, po atgimimo vėliava būrusių žmones. Tų dienų prisiminimais pasidalijo ir ji pati, ir jos to meto bendražygiai Vytautas Judickas bei Rimgaudas Ambrasas.
Prisiminimų juostą suko ir Vytautas Šneideris, taip pat prisidėjęs prie kai kurių Sąjūdžio renginių Vilkaviškyje. Anuomet jis gyveno ir dirbo Marijampolėje, tad aktyviausiai į atgimimo veiklą buvo pasinėręs būtent šiame mieste. Jo nuoširdus ir įtaigus pasakojimas panardino klausytojus į to meto įvykių ir nuotaikų sūkurį ne tik Marijampolėje bet ir Vilniuje.
Leidinyje „Marijampolės sąjūdžio dalyvių prisiminimai“, kurį buvo stengiamasi parengti Sąjūdžio 35 metų proga, sudėti paties Vytauto ir kelių jo bendražygių pasakojimai, Sąjūdžio metų nuotraukos, dokumentai. Knyga išleista nedideliu tiražu, tačiau ją galima paskaityti internete, nuorodos https://drive.google.com/.../1CxAKudQfzCImC9PONliLDA.../view ir https://www.vilkaviskioausra.eu/tautos-valstybingumo.../.
Renginio svečių prisiminimai visus nukėlė į metus, kuomet buvo daug entuziazmo, tikėjimo, drąsos, vilties, vienybės ... Ir daug dainų. Jų iki šiol nepamiršome. Kalbas, knygos pristatymą lydėjo tautiniais rūbais pasipuošusių Danutės Mažeikienės ir Danutės Rauzienės užvestos Sąjūdžio laikų dainos. Kaip ir anuomet, dainavome visi, iš širdies...
Laima Vabalienė, Literatūros ir menų fakultetas.
Nuotraukos Dalytės Šileikienės
2024-04-23